Sborůvky – plné hrsti zpívání

Sborůvky-logo

 

Sborůvky

Plné hrsti zpívání

Sbor pro děti, které chtějí zpívat pro radost

AKTUÁLNÍ INFORMACE zde.

Dětský sboreček pod vedením hudebnice Terezy Staňkové funguje při spolku Hlasohled od září 2018. Je to sbor otevřený všem dětem, které chtějí zpívat a hrát si s hudbou a písničkami. Podrobný popis slovy Terezy naleznete níže.

Jak to vypadá ve Sborůvkách?

Zpívat může každý

Sborůvky jsou otevřeny všem dětem, které chtějí zpívat. Považuji za důležité, aby děti mohly zpívat, ač jim to třeba na začátku nejde a nezpívají čistě. Mám zkušesnost ze sborečku v ZUŠ, že se vždy rozezpívají, zvlášť pokud je písničky baví. Proto neděláme vstupní zkoušky. Není ani podmínkou znát hudební nauku – poznáváme ji přirozeně a učíme se hudební teorii spolu s praxí.
Ze zkušenosti vím, že se v mnou vedeném sboru moc líbí klukům; ve sboru při ZUŠ, který jsem vedla, jich byla téměř polovina.

Zpíváme to, co nás baví

Zpíváme lidové písně různých národů, ale i umělé a populární písně, spirituály, kánony. Chceme zpívat rozhodně písničky, nás budou bavit. Především temperamentnější písně děti strhnou. Ráda zařazuji romské a židovské písně, které i přes jazykovou bariéru bývají u dětí naprosto nejoblíbenější. Písničky upravuji pro děti podle jejich možností a schopností – jak v rozsahu, tak i třeba přidáním dalších hlasů, či nástrojů, na které děti hrají (pokud se chtějí zapojit). Je nádherné pozorovat, jak se děti postupně zapojují s dalšími nápady, jak začínají nad písničkami a hudbou celkově přemýšlet jinak.

Hrajeme si s hudbou a nebojíme se tvořit

Vymýšlíme si rozezpívání a třeba i texty k písničkám. Když se někdo chce zapojit s nástrojem, na který hraje, může si zahrát mezihru nebo předehru, kterou vymyslíme podle jeho pokročilosti. A třeba postavíme i doprovodnou kapelu s pomocí rodičů!

Rodiče jsou vítáni

Pokud se někteří rodiče budou chtít zapojit více, budeme moc rádi. Krom vítané pomoci s koncerty a jinými organizačními drobnostmi bych ráda rodiče občas zapojila jako doprovodnou kapelu, pokud se mezi námi najdou hudebníci, kteří budou chtít.

Zpíváme pro radost

Chceme společně prožívat (a občas předávat) radost z hudby. Nemáme tedy v plánu účastnit se pěveckých soutěží ani velkého množství koncertů. Dvakrát do roka máme koncert a před ním jedno odpolední nedělní soustředění. Dvakrát do roka jsou také v plánu otevřené hodiny.

Kdo jsem a jaké mám zkušenosti?

Jmenuji se Tereza Staňková. Vystudovala jsem obory Zpěv a Skladba na konzervatoři Jaroslava Ježka. Vedu ženský sbor Carillon, dětský sbor v ZUŠ na Břevnově, nově i sbor pro dospělé bez pěveckých zkušeností. Učím zpěv a skladbu. Zpívám v kapele Thea & Coming Out a v a capella souboru Skandál. Skládám především pro sbory.

 

Čas a místo zkoušek

Sborůvky se schází ve dvou skupinách rozdělených podle věku a zkušenosti. Pro menší děti je určená první skupinka, pro starší skupina pozdější – nebo obě dvě. Máte-li starší dítko, kterému je 50 minut zpívání málo, může chodit na oboje Sborůvky. S malými Sborůvkami se hezky rozezpívá, naučí písničky, tedy ve Velkých bude ještě rychlejší a víc si zpívání užije.

  • Menší Sborůvky: 6–9 let pondělí 15.30–16.20
  • Větší Sborůvky: 9–13 let pondělí 16.30–17.20 
  • Zkušebna: ZŠ Letohradská, Letohradská 1, Praha 7

Kurzovné

Kurzovné se platí ve formě zálohy vždy na jedno pololetí. Je splatné k 30. září/15. únoru či do 14 dní po tom, co se dítě ke Sborůvkám připojí. Po domluvě s lektorkou je možné kdykoliv přijít na Sborůvkovou ochutnávku, která je zdarma.

  • 2400 Kč za pololetí

Kontakt

Aktuální informace zde.

  • S otázkami na vedení sboru se můžete obracet přímo na sbormistryni Terezu Staňkovou: thea.stankova@gmail.com.
  • Ohledně přihlašování, kurzovného zde.

Činnost Hlasohledu podporuje hl. m. Praha a Ministerstvo kultury ČR.

Praha     
CZ / EN