17.–24. srpna – Letní dílna afrických polyfonií

LETNÍ TÝDENNÍ DÍLNA AFRICKÝCH POLYFONIÍ

Anita DAULNE (Kongo/Belgie) zpěv a Tomáš KERLE (ČR) - rytmická cvičení.

17.–24. srpna 2019, Slavonice

Léto, africké polyfonie a energetizující dilna se skvělou Anitou Daulne. Týden trvající hudební koupel doplní hra na perkuse s bubeníkem Tomášem Kerle. Prijeďte se nabít do Slavonic!

ZPÍVÁNÍ AFRICKÝCH POLYFONIÍ

V jazyce Lingala znamená slovo Mayaka perlový náhrdelník. Hlas každého účastníka dílny se stane jednou z perel, která náhrdelník spoluvytvoří a svým jedinečným významem a smyslem doplní celek, v němž se hlasy vzájemně propletou a propojí. Hra hlasů, zvuků, šepotů, pískání a houpavých rytmů vytvoří most spojující africké hudební cítění vzešlé z každodenního života uprostřed přírody s městskou zkušeností evropského člověka. Lektorka, která si pro tento druh hledání vytvořila vlastní termín "afropean music" nabídne členům setkání možnost objevovat si vlastní a možná překvapující výrazové a hlasové prostředky a prožít si radostnou, energickou a emocemi nabitou hudbu, kde je každý jak sólistou, tak i součástí mnohohlasého sboru.Dílna je určená všem, kteří mají chuť a potřebu zpívat, bez ohledu na míru zkušeností.

Anita Mahdia Daulne, původem z Konga, je zakladatelkou a bývalou členkou celosvětově proslulé vokální skupiny Zap Mama. Má za sebou pohnutý osud dítěte ze smíšené rodiny v neklidných politických dobách občanské války v Kongu a shodou okolností strávila část svého raného dětství přímo u Pygmejů. Již řadu let se zabývá studiem afrických hudebních tradic, především polyfonním zpěvem Pygmejů, Buduů, Masajů, Zuluů a dalších národů, za nimiž cestuje a pobývá s nimi. Neúnavně přibližuje africké dědictví lidem ze západního světa.

Více o Anitě naleznete ZDE.

 

RYTMICKÁ CVIČENÍ

Doplňujícím předmětem budou rytmická cvičení, která povede perkusista Tomáš Kerle.

Pod vedením Tomáše (www.cestarytmu.cz) budeme mít možnost proniknout do tajů afrických rytmů. Zaměříme se na vztah tělo–hlas–rytmus a samozřejmě také na rozmanité techniky hry na západoafrické djembe a basové bubny.

Ukážeme si, že hra na rytmické nástroje ve skupině má svá jednoduchá pravidla, díky kterým mohou všichni hráči plout společně v rytmickém proudu a zároveň se navzájem inspirovat. Dovolíme si být při hraní uvolnění, duševně bdělí a přitom vnímat, co všechno se vlastně kolem nás děje.

DÍLNA

 

Slavonice jsou malé starobylé městečko uprostřed krásné krajiny, které jako jedno z mála v Čechách zůstalo zachováno v renesanční podobě.

Příjezd do Slavonic bude v průběhu soboty, večer zahájíme dílnu projekcí dokumentárního filmu o skupine Zap mama, kterou Anita spoluzakládala a v neděli áno začne výuka, celkem bude 6 výukových dnů. Workshop bude probíhat ve velice příjemném sále v prvním patře tzv. Staré školy, situované přímo na renesančním náměstí. Účastníci budou absolvovat tři hodiny zpěvu dopoledne, po obědě pak 90 min blok rytmických cvičení a bubnování a poté závěrečnou lekci, která bude střídavě jeden den čistě pěvecká a jeden den proběhne s oběma lektory s propojením hlasu a rytmu. Přesný rozvrh bude včas upřesněn. Dílna pravděpodobně vyvrcholí veřejným vystoupením v jednom ze slavonických malebných zákoutí v pátek večer a bude zakončena v sobotu společnou snídaní. Výuka bude vedena v angličtině a francouzštině (Anita plynuje přeskakuje z jednoho jazyka do druhého) a překládána do češtiny naší milou dvojjazyčnou tlumočnicí Šárkou.

Organizační informace

  • Kdy: 17.–24. srpna 2019
  • Kde: Slavonice 
  • Cena: 6880 Kč + ubytování (podrobnosti níže)
  • PŘIHLÁŠKA

Nabízíme možnost zamluvit si v přihlášce také ubytování v takzvaném Secesním domě. Ubytovní je možné ve třech apartmánech (cena 300,-/noc) a dále ve 2, 3 a 4 lůžkových pokojíchse společným příslušenstvím (250,-/noc). Viz www.ubytovani-slavonice.cz .

Je na místě upozornit, že i přes příjemné prostředí ubytovny se jedná o zrekonstruovaný bývalý internát, takže sdílené pokoje mají na každém patře jen jedny sprchy, které slouží mužům i ženám a kde se dotyčný vždy při sprchování zamyká. Nicméně účastníci to vždy zvládli bez újmy :-) Cenově je to v rámci Slavonic nejvstřícnější varianta ubytování. Celkem máme předběžně v Secesním domě zamluveno 17 míst. Upřesněte prosím v přihlášce, o jaký pokoj máte zájem, rezervace budeme vytvářet podle pořadí přihlášených.

Kdo by chtěl bydlet jinde, může si ubytování zajistit samostatně dle vlastního výběru - ve Slavonicích je pestrá škála hotelů a penzionů, několik kilometrů od Slavonic také kemp. Informace jsou k dispozici např. na stránkách www.i.slavonice-mesto.cz .

Důležitá informace: ubytování v Secesním domě můžeme s jistotou zajistit jen zájemcům přihlášeným do 30. května! K tomuto datu musíme závazně nahlásit počet rezervovaných lůžek a později přihlášeným již nemůžeme stoprocentne zaručit, že ještě bude místo (byť je možné, že třeba bude) - ubytování bude zamluveno na dotaz.

Také bude možné zamluvit si společný oběd - pokud se sejde min. 15 zájemců, vařila by nám Petra Bernhardtová. Jídlo skládající se z polívky, hlavního jídla a salátu nebo moučníku by stálo 130 Kč. Tuto variantu doporučujeme mimo jiné proto, že umožní více si v polední pauze odpočinout.

Jestli se Vám naše dílny líbí a chcete nás podpořit, můžete zaplatit vyšší cenu za kurzovné na dílnu. Přičtěte k ceně kurzovného 350/600/1000 Kč (vyberte si částku) a celkovou výši sponzorského kursovného zašlete obvyklým způsobem na náš účet. Více o tom, proč a jak podpořit Hlasohled a jak s Vašim darem naložíme, si můžete přečíst v odkazu Podpořte nás.

 

Letní dílna proběhla za podpory Ministerstva kultury

CZ / EN