23.–24. září – Instantní kompozice: dobrodružství vokální tvořivosti

Instantní kompozice: dobrodružství vokální tvořivosti

vede Thomas JOHANNSEN (Holandsko)

sobota 23. a neděle 24. září 2017

 


Slovy lektora: "Pracuji s improvizací, protože mě fascinuje proces "sebe uspořádávání", který při tom probíhá, a také úžasné možnosti, které se otevírají při práci v přítomném okamžiku. Ten moment, kdy nejen performeři, ale také posluchači zažívají, že jsou tady, teď a spolu - a že se v podstatě může stát cokoli. V tu chvíli sdílíte dobrodružství, pochybnosti i křehkost toho okamžiku. Sdílíte pomíjivost i svoje lidské bytí. Uchvacuje mě, když vidím performery, jak komponují svuj pohyb, hudbu nebo text pohybujíc se na tenkém ledě mezi genialitou a naivitou, vytvářejíc mnohovrstevnaté tkaniny příběhů a významů, které skládají hold naší fantazii a imaginaci."

Na této dílně se seznámíte s dovednostmi pro okamžitou vokální kompozici - Instant Vocal Composition - které vyvinul Thomas Johannsen společně s holandským sborem Genetic Choir.

Jsou vítány všechny úrovně hlasových zkušeností, z prostředí nejrůznějších hudebních žánrů. Koncept Genetic Choir vychází z myšlenky, že nezáleží na virtuózních vlohách jednotlivce – ačkoliv ty jsou jistě vítány – ale na schopnosti naslouchání a odevzdání se procesu utužování a transformování připravovaného zvukového materiálu. Vyžaduje se vaše osobní zapojení, i přesto, že výsledek není jen ve vašich rukách.

Nejsou dány žánrové hranice, počet sólových či sborových úseků nebo podoby kompozic. Vznikají všechny barvy a odstíny hudby, od jemně kontemplativních po divoké, melodické, polyrytmické, podivné a krásné. Genetic Choir je ekosystémem, kde mohou žít různá stvoření. Žádá si zpěváky, kteří se vzdají svého ega a jsou schopni odvážných rozhodnutí.

Pokud budeme schopni nastavit si hranice a současně je překonávat, mohou vznikat kompozice, které jsou překvapivě živé, soustředěné a přesto nepředvídatelné.

Naučíme vás základní dovednosti, díky kterým bude vše výše uvedené skutečností:

  • Odevzdání se (nenechte vaši vůli ovládat vaše rozhodnutí)
  • Jednota (a propojení)
  • Kvalita poslechu a soustředění se (najděte své místo v džungli zvuků)
  • Kvalita zapojení se (nikdy nečekejte, naskočte na toho koně, co okolo vás běží!)
  • Umění ticha a načasování (naučte se rozumět síle ticha)

Workshop zahrnuje jak průzkumnou individuální práci, tak zpěv menších i větších ansámblů. „Zpěvem“ rozumíme všechny myslitelné zvuky vytvořené lidským hlasem. Klíčem bude vytváření kontaktu vašeho autentického hlasu a vnitřní muzikality. Od účastníků je očekáván profesionální přístup k práci, připravenost na vysokou koncentraci během hlasové práce, hluboké ponoření se do zvuku při objevování neznámých míst. Jen jediná věc by byla chybou – že se budete brát moc vážně.

Více informací o Genetic Choir naleznete na webových stránkách  www.genetic-choir.org 

Více e o Thomasovi se dozvíte ZDE.

 

Organizační informace

  • Kdy: 23.–24. září 2017, v sobotu 10.00–13.00 a 14.30–17.30 a v neděli 9.30-12.30 a 14-16h.
  • Kde: Itaka, Korunní 35, Praha 2
  • Cena: 1850 Kč (1700 Kč pro studenty, důchodce a osoby na rodičovské dovolené)
  • PŘIHLÁŠKA 

Děkujeme za zapůjčení aikido tyčí jo

http://www.aikidovinohrady.cz/ a http://www.aikidopraha.cz/

CZ / EN