2. července – Raise your voice – Helga DAVIS (USA) a Jiří BARTOVANEC

RAISE YOUR VOICE

vedou Helga DAVIS (USA) a Jiří BARTOVANEC (ČR)

sobota 2. července 2016

 

Mimořádný workshop, který povedou newyorská vokalistka Helga Davis a v Německu působící tanečník a choreograf Jiří Bartovanec. Práce bude založena na hledání souvislostí mezi fyzickým a vokálním pohybem v tvůrčí improvizaci a na zkoumání společných fyzických a hudebních struktur.

Účastníci se zaměří na vztah mezi pohybem a hlasem, kdy přes jednoduchost lze dosáhnout nekonečného počtu variant existence v prostoru a zvuku. Vytvoříme si škálu nástrojů, které pak použijeme pro tvorbu nového materiálu v rámci improvizace. Bude to dobrodružná cesta přetváření pohybu a hlasu do kaleidoskopu jejich podob.

Helga DAVIS

Helga Davis je úžásná vokální umělkyně a celkově báječná bytost.

V současné době vystupuje v již 25 let znovuuváděné vlivné minimalistické opeře Philipa Glasse a Roberta Wilsona Einstein na pláži. Mimo to zpívá v dílech Shary Worden (You Us We All), Paoly Prestini (Oceanic Verses), Missy Mazzolli (Elsewhere), Anny Hamilton (The Event of a Thread) a Petera Greenawaye (The Blue Planet). Účinkovala v další opeře Roberta Wilsona Pokušení svatého Augustina, ke které napsala libretto Bernice Johnson Reagon (zakladatelka skupiny Sweet Honey in the Rock).

Helga před několika lety získala grant BRIC Media Arts Fireworks a pod záštitou udílející nadace uvedla v dubnu 2014 vlastní celovečerní dílo Cassandra. Je pracovnicí rádia Q2 Music, kde v živém vysílání vedla rozhovory s Juddem Greensteinem, Krzysztofem Pendereckim, The Kronos Quartet a Johnem Lutherem Adamsem. Za uvedení 24:33: twenty-four hours and thirty-three minutes of the playful and playable John Cage (24:33: dvacet čtyři hodin a třicet tři minut hravého a hratelného Johna Cage) získala cenu ASCAP Multimedia Award.

 

Jiří BARTOVANEC (více)

 

Miřenka Čechová, programová ředitelka Českého centra v New Yorku, dodává:

"Spojujeme dvě výjimečné umělecké osobnosti, dva odlišné světy, dva specifické tvůrčí přístupy. Tělo a hlas, pohybové mistroství Jiřího Bartovance a hlasové mistroství výjimečně charismatické Helgy Davis. Helgu jsem poprvé slyšela u Roberta Wilsona ve Watermillu, stála mu tváří v tvář, držela ho za ruce a a capella zpívala. Přihliížejícím lidem tekly slzy. Bylo to tak osobní, tak silné, pravdivé a výjimečné, že jsem za ní přišla a řekla jí, že ji chci přivést do Prahy. Netušila jsem, že se něco takového za necelý rok podaří. S Jiřím jsem se seznámila při výběru tanečníků k mému projektu Sniper´s Lake. Okamžitě jsem věděla, že Jiří je někdo, s kým bude radost pracovat. Obrovský profesionál, s dlouholetou zahraniční zkušeností v jednom z nejprestižnějších tanečních souborů, ten, kdo inspiruje a motivuje druhé, skvělý pedagog a vynikající choreograf. S Helgou se setká v New Yorku v rámci projektu Prague-New York Effects, při tvorbě společného díla, které bude mít světovou premiéru v Brooklynském divadle Jack, pak se přesune do Washingtonu DC a nakonec v české premiéře přiveze do Prahy, na Loď bratří Formanů 29.června. Již na residenci v New Yorku, připraví Helga s Jiřím společný workshop, který povedou v Českém Centru New York pro zdejší účastníky. Stejný model a princip přiváží i do Prahy. Bude to spontánní, intuitivní, intimní a především inspirativní. Ostatně oba dva umělci jsou právě esencí zmíněného."

Tento workshop je určen pro účastníky s určitou pohybovou a hlasovou (byť amatérskou) zkušeností.

 

PŘIHLÁŠKY ZDE

 

Místo a čas konání: Dílna bude probíhat v časech 10.00-13.00 a 14.30-17.30 v prostorách Paláce Akropolis a bude tlumočena do češtiny. Cena za dílnu je 800,- za osobu, nicméně každý zaregistrovaný účastník s sebou může vzít jednoho dalšího zdarma. 

Jestli se Vám naše dílny líbí a chcete nás podpořit, můžete zaplatit vyšší cenu za kurzovné na dílnu. Přičtěte k ceně kurzovného 350 Kč/600Kč/1000Kč (vyberte si částku) a celkovou výši sponzorského kursovného zašlete obvyklým způsobem na náš účet. Více o tom, proč a jak podpořit Hlasohled a jak s Vašim darem naložíme, si můžete přečíst v odkazu Podpořte nás.

Akce probíhá ve spolupráci s Českým centrem v Nex Yorku a Palácem Akropolis a za jeho podpory.

CZ / EN